Falkberget i tre dimensjoner – på Steinbruddet  Johan Falkberget diktet i bilder. Som en av våre største fortellere er han i diktningen nesten like mye fotograf med stor F. Små glimt og korte beskrivelser kan romme et helt menneskeliv. Eller, som tilfellet er med hans ”kjæreste” An-Magritt, der han brukte mer enn tjue år og to tusen boksider før portrettet var ferdig. Det var neppe tilfeldig at han kalte sin siste bok, om mennesker han hadde møtt i livet og diktningen, for Jeg så dem  

Nå vil tre Falkberget-kjennere med ulike uttrykksformer vise i tre ”dimensjoner” hvordan de har sett dikterens romanfigurer. Per Sverre Dahl har modellert personer og situasjoner i steingodsleire, deretter har Esten Almåsvold Borgos fotografert Dahls modeller i stort bildeformat, mens Sturle Kojen har skrevet eller valgt ut tekster. Dahl og Borgos har tidligere samarbeidet i prosjektet ”Skulptur i fotografi” i 2001, som ble mottatt med begeistring av publikum. Kojen skrev i 2007 på oppfordring fra Aschehoug forlag biografien Johan Falkberget – forteller og stridsmann. Deler av utstillingen som skal vises på Grorud i Oslo, ble vist under Litteraturfest Røros sist år under tittelen ”Isløsning”.

 

 Utstilling Johan Falkberget i tre dimensjoner 31072Utstilling Johan Falkberget i tre dimensjoner 31064Utstilling Johan Falkberget i tre dimensjoner 31081Utstilling Johan Falkberget i tre dimensjoner 31084

Sammen med Kulturhuset/Galleriet Steinbruddet på Kalbakken inviterer de overnevnte til utstillingen ”Slik vi ser dem – fotsoldater og helter fra Johan Falkbergets diktning” i tidsrommet 10. april til 5. mai. Steinbruddet er et nytt treffsted for kunst og kultur i Groruddalen, åpnet for et drøyt år siden, og ble i 2009 tildelt Grorud Bydels kulturpris ”Steinhoggeren”.

 

Her portretteres nå noen av Falkbergets mest folkekjære skikkelser, som kjærlighetsparene An-Magritt og Johannes og Benjamin Sigismund og Gunhild Finne, samt kjente og ukjente fra Den fjerde nattevakt, Christianus Sextus og Nattens brød. Alle vises i en eller annen situasjon, noen med anstrøk av tragikomikk. Alle er fotsoldater i historiens og dikterens krønike. Og de er virkelige helter – de holdt ut en tilværelse som var nådeløs, tilfeldig og grusom.

 

Johan Falkberget mente ethvert menneske hadde sin verdi og integritet, uansett i hvilken stakkarslig eller fornedrende sammenheng han så dem. I utstillingen har det vært vår veiviser.

 

Utstillingen åpen hver søndag, onsdag og fredag kl. 11.00-15.00 til og med onsdag 5.mai.

     

Nærmere opplysninger kan fås av utstillerne v/Sturle Kojen på tlf. 2230 8714 el. 951 55 546. Informasjon om Steinbruddet finnes på www.steinbruddet.no, som har kontaktadresse steinbruddet@online.no.

Del denne siden med andre!

Share on FacebookShare on Twitter