Årsmelding Steinbruddets kulturforening 2012

 Oslo Kommune Boligbygg er eier av Doktor Londons vei 5. Grorud persienner AS leier av Boligbygg og tilbyr lokaler videre til kulturforeningen Steinbruddet. Steinbruddet er selvfølgelig meget fornøyd med samarbeidet med gårdeier og utleier. Boligbygg Oslo kommune og Grorud persienner AS har begge vist stor velvilje gjennom 2012 og har lagt forholdene til rette for at det i hele tatt har vært mulig å drive kulturforeningen Steinbruddet. Styret for 2012 har bestått av styremedlemmer Gitte Enerly Selstad, Lars Aass og Jon Terje Merg, samt daglig leder Steinar Enerly. Det har blitt avholdt 1 styremøte i løpet av 2012. Driftsansvarlig i Kafeen/Galleriet har vært Inger - Lise Enerly. Vi anser at Steinbruddet kulturforening er vel etablert i nærmiljøet og ellers godt kjent i Groruddalen. Kulturforeningen har funnet sin form og vil fortsatt ha som mål å fremme kunst og kultur fra Groruddalen gjennom faste grupper, spennende utstillinger og et mangfold av aktiviteter. Steinbruddet har godt over 500 medlemmer og anser dette antallet som passende i forhold til aktivitetsmulighetene med dagens driftsmodell. Vi startet året med hele 67 grasrotmedlemmer og avsluttet med 64 bidragsytere.

Skriveloftet vårt er unikt. Vi er stolte av å ha så flotte personer i huset som alle bidrar til ett flott fellesskap og en meget god atmosfære. Følgende personer hadde plass på loftet ved årsskifte: Ingvild H. Rishøi, forfatter - Inga Sætre, tegneserietegner - Jørn H. Sværen, forfatter, musiker og forelegger – Jon Terje Merg, fotograf - Nina Utheim, film/foto – Ane Nydal, forfatter, journalist og poet - Lars Aass, produsent/komponist - Anthony "Tony" Andersen, skulptør - Steinar Enerly, skulptur.

Skriveloftet ga i nov ut boka – Stemmer fra Groruddalen. Antologien ble lansert på Litteraturhuset og fikk mye positiv omtale både i radio og i aviser. Det var mye arbeid i forbindelse med utgivelsen, men resultatet ble en bok og en lansering vi var veldig fornøyd med. Vi eteablerte også et eget forlag i Steinbruddet og gjorde avtale med forlagssentralen om distribusjon. Følgende bidragsytere var med; Tom Egeland, Kjersti Lunnan Aass, Steinar Enerly, Inga H. Sætre, Ingvild H. Rishøi, Jon T. Merg, Ane Solberg Nydal, Lene Ask, Vidar M.S. Husby, Jørn H. Sværen, Lars Aass og Johanne Hjorthol. I tillegg bidro vårt flotte kor Steinbrudene på låta til boka; Stemmer fra Groruddalen. Jarl E Grønsveen var delaktig i produksjon av tilhørende video. Låt og video kan høres og oppleves på: www.steinbruddet.no

Steinar Enerly har hatt ansvaret for oppdatering av Steinbruddets hjemmeside. Han har også ansvaret for å sende medlemsmailer. Gitte Enerly Selstad svarer på mailhenvendelser til Steinbruddet. Hun oppdaterer også medlemskartoteket, holder oversikt over påmeldinger til kurs og aktiviteter og sender ut årskontingent(og bare det er et godt stykke arbeid).

Vi har arrangert forskjellige kulturaktiviteter også i 2012. Bl.a: høstfest, julemesse, juleavslutning for barna, kurs i skulptur for både barn og voksne, ved siden av alle kurs som foregår i forskjellige gruppene. Vi hadde flere flotte musikalske innslag i løpet av året. Bl. a fikk vi besøk av Ingvild fra loftet og bandet Pling ved 2 anledninger og saksofonisten Erik Løkra ifm et par Vernisassjer. Tony Andersen og Steinar Enerly holdt 3 fulltegnede skulpturkurs i år. Inger-Lise Enerly gjennomførte et veldig hyggelig og lærerikt blomsterkurs og Anna Maria Jakobsen holdt nok et flott smykkekurs i skulpturatelieret og Sturle Kojen holdt et meget interessant og spennende foredrag om Johan Falkberget, med et spesielt fokus på den perioden han bodde på Grorud.

 Fotogruppa, quizgruppa, malegruppa, tegneklubben og koret hadde alle et spennende år med stor aktivitet og en fortsatt rivende utvikling. Malegruppa, fotogruppa og tegnegruppa henter rett som det er inn eksterne veiledere for personlig utvikling og kreativt påfyll. Strikkegruppa og skravlegruppa har hatt faste møter i kafeen hver onsdag gjennom hele 2012. Steinbruddet fikk i gave av strikkegruppa kr 10 000 kr til jul. Et meget vellykket julelotteri arrangert av Strikkegjengen ble i sin helhet ble gitt Steinbruddet, og beriket Kulturforeningen med hele 10 000 kr. Vi takker av hele vårt kulturhjerte.    

Steinar Enerly fikk i 2012 frivillighetsprisen av Oslo Kommune for sitt arbeide med Kulturhuset Steinbruddet. Diplom og gode ord ble tildelt vinneren i forbindelse med lanseringen av boka – Stemmer fra Groruddalen – på Litteraturhuset.

Det er i dag nærmer 230 faste brukere i Steinbruddet fordelt på de forskjellige gruppene, ved siden av besøkende i Kafe og Galleri. Steinbruddet har blitt et kreativt rom og en særdeles hyggelig møteplass for svært mange groruddøler i løpet av disse fire første årene.

Vi har presentert 9 utstillinger i 2012. Blant utstillerne finnes både kjente navn og lokale helter. Det blir feil å trekke frem noen enkeltpersoner fremfor andre så vi velger å si som sant er at samtlige utstillinger også i 2012 bar preg av særdeles høy kunstnerisk kvalitet og et spennende mangfold av uttrykksformer. Vi har hatt et ekstra fokus på å presentere lokale kunstnere også i 2012. Kafeen var åpen 3 dager i uken, onsdag, fredag og søndag første halvdel av året før vi gikk ned til onsdag og søndagsåpent. Kafeen selger, ved siden av god kaffe og smakfull hjembakst; bøker, musikk og kunst som er skapt og utgitt av husfolket. Biblioteket er brukt av både barn og voksne i alle aldre. Kafé og galleri holdt også i 2012 stengt i januar måned og i skoleferien.

Styret vil også i år takke alle som har meldt seg inn i Steinbruddet gjennom 2012. En stor takk også til alle kunstnere/medlemmer som har bidratt med utmerket kunst og spennende uttrykk gjennom hele sesongen. Vi vil også spesielt takke alle som har tatt på seg et verv i Steinbruddet og ellers bidratt på forskjellige måter gjennom året. Det er bl.a ledere for kor, fotoklubb, tegnegruppe, malegruppe og de ekstremt smarte quizmasterne. En stor hilsen går også til våre faste travere i kafeen og til dere som har kjøpt et kunstverk av våre lokale helter. Støttemedlemmene våre er selve grunnmuren i Steinbruddet. Og grasrotbidragsyterne er vi evig takknemlige for å ha med oss. Slavene i huset må heller ikke glemmes J Økonomien i Steinbruddet har vært grei gjennom hele 2012. Vi bruker ikke mer enn vi har og prøver å få litt ekstra ut av hver krone. Vi hadde inntekter fra medlemskontingenten og fra Norsk Tipping, gjennom Grasrotandelen, samt frivillighetsmidler fra Bydelen. Arbeidet med London park har gått sin gang gjennom hele 2012. Parkplanene ligger klare for presentasjon hos Groruddalssatsningen og vi regner med en endelig avgjørelse i mars 2013.

Styret er meget godt fornøyd med utviklingen av kulturforeningen Steinbruddet. Gjennom mye arbeid, gode ideer og mange aktive bidragsytere ble 2012 nok et år vi kan være stolte av. Det kommer fortsatt nye medlemmer til foreningen selv om også mange, av forskjellige grunner, takker for seg. Siden vi gikk ned til kun 2 åpningsdager i kafeen har inntektene sunket noe. Stemningen i Kafeen og Galleriet vitner derimot fortsatt om at Kulturhuset er et svært etterlengtet tilbud til beboere fra hele Groruddalen. Takk til alle som stikker innom eller på andre måter er brukere av huset.    Styret

Del denne siden med andre!

Share on FacebookShare on Twitter